Törökbálint anno… Felhasználói kézikönyv

A Törökbálint anno… oldalon a Volf György Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény helytörténeti anyagában barangolhat, kereshet és böngészhet a felhasználó. A képek eredeti méretben és fájlformátumban letölthetők, a szöveges dokumentumok olvashatók, kereshetők és PDF fájlban letölthetők.
Az oldal magyar, angol és német nyelven áll rendelkezésre. Néhány kereső kategória és a tételek címén kívül az adatok magyar nyelvűek.
 • Nyelvváltásra a jobb felső nyelvváltó ikon használható

Nyelvváltó

 • Csökkentlátó felhasználók számára elérhető akadálymentes felület

Csökkentlátók számára készült változat

 

Navigáció

A nyitólapra visszatérni mindig a bal felső logóra kattintva lehet.

Kezdőlap

Barangolás

A katalógus nyitva jelenik meg, keresés és böngészés nélkül is látszik a gyűjtemény összes eleme a találati listában, a lista alapesetben a frissítés sorrendjében mutatja a tételeket. A találatok listája végiglapozható, illetve a bal oldali szűrőkkel szűkíthető. A szűkítési szempontok ki/be kapcsolhatók, a szempontok további listája a szűrő dobozok alján található nyíl ikonnal tekinthető meg. Minden keresés találati listája mellett megjelennek a találati lista elemei alapján meghatározott szűkítési szempontok. A szűrő panel igény esetén elrejthető.
A találati lista elemeire kattintva elérhetők a nyilvántartási tételek leíró adatai és a hozzájuk csatolt médiatartalmak.

Keresés / Böngészés

Gyorskereső

Elérhető a fejléc jobb felső nagyító ikonjára kattintva. A leíró adatokban és egyidejűleg a szöveges dokumentumokban kereshetünk vele az Egyszerű keresésnél leírtakkal megegyezően. A keresés, a kulcsszó begépelése után, az Enter megnyomásával vagy a nagyító ikonra kattintva indítható.

Gyorskereső

Egyszerű keresés és Böngészés

A fejléc alatt érhető el, egyszerre egy szempont szerint lehet benne keresni. A szempontok a jobb oldali lenyíló listában változtathatók. A „Bármely szó mindenütt" keresési szempont kiválasztásával mind a leíró adatokban, mind a szöveges dokumentumokban lehet keresni. A szempontok között külön is megtalálható a gyűjtemény PDF formátumú szöveges dokumentumainak teljes szövegében való keresési lehetőség „Bármely szó a szöveges dokumentumokban"  néven.

 

A keresőszó ismeretlen részének helyettesítésére használhatók a * (bármennyi karakter) és a ? (egy karakter) jelek. 
Keresőmező háromféle van, egyszerű beírós, listából kiválasztós és autocomplete*, valamint böngésző funkcióval kiegészített. A keresőmezők típusa előre meghatározott. Azon keresőmezők esetében, ahol a keresőmező jobb sarkában külön nagyító ikon jelenik meg, ott autocomplete funkció segíti a kulcsszavak beírását. 
*Az autocomplete funkció úgy működik, hogy a keresőszó gépelése közben egy listában megjelenik a megfelelő index böngésző listája. Ebből a listából kiválaszthatók a kulcsszavak, de végig is gépelhetők. Amennyiben a böngésző lista túl hosszú lenne, ill. nem látszik benne a kíván kulcsszó egyből, akkor érdemes lehet csonkolt kereséssel próbálkozni a fent leírt módon: * vagy ? használatával .
A keresőmező jobb sarkában található nagyító ikonra kattintva kinyitható és lapozható a kereső mező indexe. 
Böngésző lista
Új keresést indítani többféleképpen lehet:
 1. A fejléc logójára kattintva tiszta lappal indulhatunk
 2. Az aktív keresőkérdés ceruza ikonjára kattintva szerkeszthetjük a legutóbbi keresés paramétereit
 3. A keresési előzmények közül kiválaszthatjuk korábbi kereséseinket

Új keresés indítása

 

Összetett kereső

Az egyszerű kereső alatt bal oldalon az „összetett keresés" gombra kattintva hívható elő az összetett kereső, amelyben tetszőleges számú keresőmező kapcsolható össze logikai operátorokkal (És, Vagy, Nem).
Az időszalaggal grafikusan és az évszámokat beírva is adhatunk a kereséshez időintervallumra vonatkozó szempontot. Az időintervallum a többi szemponthoz „És" logikai operátorral kapcsolódik.
Az összetett kereső bezárására a bal alsó „Töröl" gomb szolgál.
Összetett kereső

Galéria funkciók

A találati lista több formátumban, többek között PDF-ben is exportálható. Keresés után az exportálni kívánt találati lista elemeket egyszerre mindet a „Galéria funkciók" menüben, vagy egyenként a találati lista elemek jobb alsó (csempés nézet) vagy jobb felső (listás nézet) sarkában található jelölőnégyzettel kijelöljük.
A találati lista kijelölt elemeit a „Galéria funkciók/Letöltés" menüben a kíván formátumban letölthetjük.
Galéria funkciók

Nyilvántartási tételek megosztása

A találati lista elemeire kattintva megnyithatók a nyilvántartás tételei. A megjelenített adatok  és  a nézőkép a jobb felső „PDF" ikonra kattintva letölthető PDF-ben.
A jobb felső ikonsor további elemeit használva megoszthatjuk a tétel tartalmát és hivatkozását közösségi oldalakon, továbbá kinyomtathatjuk.
A tétel webes elérhetősége a „Link a rekordhoz" mezőből kimásolható és a továbbiakban ezek keresztül hivatkozható.
Megosztás

Képletöltés

A nyilvántartási tétel nézőképe alatt, a jobb alsó sarokban található letöltés gombbal a képmelléklet eredeti méretben letölthető.

Dokumentumletöltés

A nyilvántartási tétel nézőképe alatt, a jobb alsó sarokban található letöltés gombbal a szöveges dokumentum PDF fájlban letölthető.

Médiamegjelenítő

A nyilvántartási tételek tartalmazhatnak képet, PDF-et és beágyazott Youtube videó mellékleteket.
 • A Youtube videó a nézőképre kattintva indítható, nagyítható, ill. a Youtube felé tovább navigálható
 • A képek a nézőkép jobb sarkában megjelenő ikonra kattintva eredeti méretre nagyítva, részleteikben is megnézhetők
 • A PDF-ek a „Melléklet megnyitása" gombra kattintva online olvashatók (nem szükséges hozzá PDF olvasó kliens vagy böngésző plugin), kereshetők.

A leltári számok felépítése

 • L....  képeslap
 • K.... kép, fénykép
 • V.... film, hangfelvétel
Dokumentumok: 
 • DM... kézirat, diplomamunka
 • DK...  könyv
 • DN...  nyomtatvány
 • DI...   irat, jegyzőkönyv, feljegyzés, igazolvány
 • DU...  újságcikk 
 • DT...  térkép
Múzeumi tárgyak:
 • MI...   iparművészeti tárgy
 • MK...  képzőművészeti alkotás
 • MT...  műszaki tárgy
 • MM... műtárgy
 • ME... néprajzi tárgy
 • MN... numizmatikai tárgy
 • MR... régészeti tárgy